Hírek

Elérhetőségek

Szin község vízelvezető-hálózatának infrastrukturális fejlesztése - TOP-2.1.3-15-BO1-2016-00041

Záró Sajtóközlemény

 

 

2022/08/30

Szin község vízelvezető-hálózatának infrastrukturális fejlesztése

 

 PROJEKT CÉLJA:

 

Átfogó felszíni vízrendezést hajtottak végre Szin községben. A település önkormányzata 148,18 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a TOP-2.1.3-15-BO1-2016- 00041 kódjelű pályázaton. A község vízelvezető hálózatának infrastrukturális fejlesztését magába foglaló beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

Szin település határában folyik a Jósva-patak. Jelentősebb csapadék hullása esetén, valamint a tavaszi hóolvadást követően a megnövekedett vízhozamot a meder már nem volt képes hatékonyan elvezetni, így a víz medréből kilépve elárasztotta a környező földeket, és veszélyeztette a lakott területet is. Ennek elsődleges oka a mederben lévő növényzet elburjánzása és a nagy mennyiségben lerakódott hordalék volt.

 

Az átfogó felszíni vízrendezésre azért volt szükség, mert nagyobb esőzés, hóolvadás esetén a korábbi árokrendszer nem volt alkalmas a községet határoló dombról lefolyó és a község területére hulló csapadék elvezetésére. A projekt eme probléma megoldására irányult. Szin település földmedrű árokrendszerrel rendelkezik, a Jósva patak a belterületi vízelvezető létesítmények befogadója. A megoldást az árkok profilozása és részleges burkolása, valamint a vízügyi létesítmények cseréje és építése jelentette, ami különösen a Dózsa, a Szabadság és az Alkotmány utcában volt. fontos. A pályázati pénzből hidakat, utakat, átereszeket és zsilipeket is építettek, az árkokat a veszélyeztetett részeken betonelemekkel látták el. A felszíni csapadékvíz elvezető beruházásnak köszönhetően így hosszú távra megoldódott a község árvízvédelme

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

 

További információ kérhető:

Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft. 3630 PutnokKossuth út 5.

Telefonszám: +36 48571132 E-mail: titkarsag@nybtf.hu